- De inzet van drones heeft ervoor gezorgd dat Rusland en Oekraïne tanks hebben moeten aanpassen met speciale kooien.
- Voor Rusland betekent dit dat het voordeel van relatief kleine tanks in klassieke gevechten wegvalt.
- Maar wellicht is dat een goed compromis, omdat tankgevechten niet veel voorkomen bij de oorlog in Oekraïne
- Lees ook: Rusland heeft minstens 100 van z’n T-90M tanks verloren in Oekraïne – Poetin prees de tank eerder nog als ’s werelds beste
Rusland en Oekraïne maken in toenemende mate gebruik van speciale kooien die op tanks worden geplaatst ter bescherming tegen drones. Anti-tankdrones ontploffen bij aanraking met een tank, of laten bommen op de pantservoertuigen laten vallen.
Voor de Russen, die eigenlijk alleen Sovjet-tanks hebben, neemt de extra kooi een voordeel weg dat de tanks van origine hebben: het relatief kleine formaat. Het extra kooimateriaal zorgt ervoor dat de tanks eenvoudiger te spotten zijn en dus ook makkelijker aangevallen kunnen worden door andere tanks of anti-tankgeschut.
Het probleem wordt verergerd door de relatief grote bouwwerken die de Russen op hun tanks lassen. Maar wellicht is dit voor Rusland een acceptabel compromis, zeker omdat er in de huidige oorlog weinig tankgevechten plaatsvinden en drones een groeiend gevaar zijn geworden voor tanks en soldaten.
Russische tanks zijn anders ontworpen dan westerse tanks zoals de Amerikaanse M1 Abrams of de Britse Challenger. De Russen kozen voor een kleiner, compacter ontwerp waardoor ze minder opvallen en beter te manoeuvreren zijn.
De Amerikanen en Britten kozen daarentegen voor zware bepantsering en slagkracht, met als nadeel dat ze groter en langzamer zijn.
"Een Russische tank is vrij makkelijk te verbergen", zegt nationale veiligheidsexpert Jeffrey Edmonds, die zelf ervaring heeft met de Amerikaanse Abrams-tank, tegen Business Insider. "Er is een serieus verschil tussen Sovjet-tanks en Amerikaanse tanks. Amerikaanse tanks zijn veel hoger en kunnen over grotere afstanden doelen raken met meer vuurkracht. De Sovjet-tanks zijn lastiger te raken. Ze zijn klein."
Maar van dat voordeel is nog maar weinig over, sinds de Russen opvallende kooien op hun tanks begonnen te lassen. Ze veranderen hun pantservoertuigen daarmee in iets wat ook wel eens een 'turtle tank' genoemd word, wat het antwoord moet zijn tegen het toenemende gevaar van drones.
Het gevaar van drones voor tanks
Sinds het begin van de oorlog zijn er steeds meer video's van beide partijen verschenen die een beeld geven van hoe drones bij tanks naar binnen vliegen om vervolgens te exploderen. Ook zijn er voorbeelden van drones die tegen minder zwaar bepantserde delen van tanks vliegen, waar ze met hun explosieve lading aanzienlijke schade kunnen aanrichten.
De oplossing voor dit probleem wordt sinds een jaar gezocht bij het plaatsen van speciale kooien op gevechtstanks.
Enkele van de eerste foto's waarop de extra bescherming was toegepast, stammen uit juni 2023. Daarop is een Russische MT-LB tank te zien die is voorzien van grote stukken gaas die drones tegen moeten houden.
Aanvankelijk leken de kooien een simplistische oplossing, maar in de loop der tijd zijn ze flink verbeterd.
Oekraïne ontwierp bijvoorbeeld een stevigere en beter doordachte kooi voor zijn Abrams-tanks van Amerikaanse makelij. Deze kooien bedekken de kwetsbare delen, waar het pantser dunner is.
Tot de meer bizarre ontwerpen die gespot zijn, behoort de Russische 'turtle tank'. Hierbij lijkt het of iemand een tuinhuisje over een tank heeft geplaatst en er een gat voor het kanon heeft uitgezaagd.
De naam is, zoals je kunt zien, best toepasselijk, want het heeft wel wat weg van een schildpad die zijn hoofd uit zijn schild steekt.
Deze opmerkelijke opbouw kan dan wel een goede oplossing zijn tegen drones, de tank valt wel heel erg op. Het lijkt ook iets wat alleen de Russen als oplossing zien, want Oekraïne heeft ook Sovjet-tanks, maar maakt er geen turtle tanks van.
"Het is een groot doelwit", zegt veiligheidsexpert Edmonds. "Wat is dat gigantische bewegende object daar? Oh, het is een tank met een 3 meter hoge opbouw erop."
Bescherming tegen drones belangrijker
Het is niet bepaald handig als bovenstaande tank ineens betrokken raakt in een tankgevecht of het moet opnemen tegen andere gevechtsvoertuigen.
Toch is het gebruik van beschermende kooien niet helemaal nieuw. In voorgaande conflicten, zoals in Irak en Afghanistan, werden Amerikaanse Stryker-pantservoertuigen veelal voorzien van schermen die bescherming boden tegen raketgranaten van de vijand. Met de opkomst van gevechtsdrones zijn de schermen, kooien en andere opbouwstukken nog populairder geworden.